Yoga – Er det for alle?

Mitt umiddelbare svar er: «JA!» 

Men (det er «alltid» et men), om yoga er for deg, det er det bare du som vet. Og, det finnes tilstander – fysiske og psykiske – der yoga kan være utfordrende, og kanskje til og med umulig. 

Det er altså to «grunner» til hvorfor yoga kanskje ikke er noe for deg.

Du vet at dette ikke er for deg
Dette er ofte basert på følelser og opplevelse. Noen blir ørlitegrann avvisende når jeg forteller at jeg driver med yoga. Da blir jeg selvfølgelig nysgjerrig, og forteller (forhåpentligvis med et glimt i øyet) at jeg noterer en viss motstand og spør så hva som kan være grunnen. Dette er svarene som går igjen:

  • De har opplevd at yogalæreren har presset dem inn i stillinger, noen med påfølgende smerter i lang tid etterpå.
  • Det var altfor fysisk.
  • Det var altfor rolig.
  • Det var rett og slett ikke noe for meg.

Det første svaret er rett og slett kjipt å høre. Jeg har blitt opplært til at hver enkelt skal lytte til sin egen kropp, og gjøre yoga ut fra hva kroppen sier. Det ser ut til å fungere helt perfekt, og jeg mener at det er helt feil av en yogalærer å presse eleven forbi kroppens grenser. Her er det viktig å påpeke at jeg ikke er noen ekspert, og at dette er min helt subjektive oppfatning😉 Hvis dette er din opplevelse, så vil jeg anbefale å prøve en eller flere andre yogalærere.

De to neste svarene tyder på at vedkommende har vært på «feil» yoga for dem. Som jeg skrev i et tidligere innlegg: det er et hav av yoga der ute. Hvis du er nysgjerrig og fortsatt kjenner at du har lyst til å gjøre yoga, men er skeptisk etter tidligere opplevelse: Prøv en annen yogaform! (Tips! Les hva yogalæreren skriver om «sin» yoga, evt. ring og still spørsmål, gå på prøvetimer o.l.)

Når jeg får det siste svaret, sier jeg: «Ok!» 

Fysiske og psykiske tilstander der yoga ikke er umiddelbar suksess
Når det gjelder fysiske begrensninger, så er det alltid lurt å spørre legen din om yoga kan være greit. Det samme gjelder i hovedgrunn også for utfordrende psykiske tilstander, snakk med fastlegen eller andre aktuelle fagpersoner.

Nå er det faktisk sånn at yoga ofte anbefales, fordi det har en positiv effekt på både fysisk og mental helse. Men, det er viktig å notere seg at få yogalærere – hvertfall som jeg kjenner til – er terapeuter. Vi underviser yoga. Og de som er terapeuter, er kanskje ikke det under yogaundervisningen. Nå skal det sies at det finnes de som kombinerer yoga og terapi – disse finner du ved et lite nettsøk😉 

Så mitt ikke fullt så umiddelbare svar er: «Det kommer an på!»
Hvis du er helt sikker på at yoga ikke er for deg, så greit nok. For alle dere andre, så gjentar jeg til det kjedsommelige:

YOGA MÅ OPPLEVES! Og hvis nødvendig, oppleves flere ganger!

Velkommen til yoga <3